Wat kost een volle ‘tank’?

Overweeg je om elektrisch te gaan rijden? Dan is het fijn om op een rijtje te zetten wat CO2 neutraal rijden teweeg brengt. Door de verandering van brandstof hoef je namelijk nooit meer te tanken, maar stekkeren! Hoeveel kost zo’n volledig opgeladen accu nou? Dat hangt er vanaf… Waar ga je jouw elektrische auto opladen? Thuis, met behulp van een wallbox, op straat aan een openbare laadpaal of aan de snellader langs de snelweg? We zetten de kosten voor je op een rij.

We nemen als voorbeeld de Volkswagen e-Golf. Voordat je de kosten kunt uitrekenen is het belangrijk om de accucapaciteit vast te stellen. Voor de e-Golf is de bruikbare accucapaciteit 32 kWh. Ook is de actieradius belangrijk. Hiermee kun je een schattig maken van hoeveel cent per kilometer je kwijt bent. In dit geval is die vastgesteld op 230 kilometer*.

Thuis mijn auto opladen, wat kost dat?

De stroom bij een gemiddeld huishouden kost zo’n € 0,22 per kilowattuur. Om de accu van een Volkswagen e-Golf volledig op te laden, ben je voor een volle accu € 7,04 kwijt. Dit zijn de gemiddelde kosten van een huishouden kéér de bruikbare accucapaciteit. Dit komt neer op slechts € 0,03 per kilometer (De volle accu delen door de actieradius). Wil je thuis opladen? Dan is een wallbox bijna onmisbaar. Hiermee bespaar je kosten ten opzichte van openbaar laden en heb je bovenal comfort voor de deur.

De kosten van openbaar opladen

Staan in jouw straat of wijk al openbare laadpalen? De prijs voor het opladen bij een openbare laadpaal ligt hoger dan opladen bij je thuis. Elke aanbieder hanteert zijn eigen tarieven. Een gangbare prijs is € 0,36 per kilowattuur. Een volle accu voor de Volkswagen e-Golf kost dan € 11,52 en per kilometer betaal je € 0,05.

Dit kost opladen bij de een snellader

Langs de snelweg vind je op veel plekken snellaadstations. Zo’n snellader vult de accu van de e-Golf tot 80 procent in slechts 45 minuten. De prijzen hiervoor variëren enorm. Over het algemeen betaal je tussen de € 0,50 en € 0,70 per kilowattuur. Dat dat betekent dat de kosten oplopen tussen de € 0,07 en € 0,10 per kilometer. Zo kan snelladen behoorlijk in de papieren lopen.

Goedkoper snelladen kan ook. Bij Fastned – de snellaadstations met geel dak – betaal je € 0,35 per kWh als je een abonnement neemt (+ €11,99 per maand). Dat is lucratief als je op jaarbasis 5.000 kilometer bij Fastned ‘tankt’. Zonder abonnement betaal je bij Fastned € 0,59 per kWh.

Gratis jouw auto opladen

Wij Nederlanders houden van gratis. Supermarkt Lidl speelt daar handig op in door bij enkele filialen gratis snellaadpalen te plaatsen. Waar ze staan, kun je opzoeken op websites die de snelladers van Nederland in kaart brengen, zoals www.chargefast.nl. Gratis opladen kan ook bij Ikea Delft. Andere Ikea-filialen brengen € 0,22 per kilowattuur in rekening wat neerkomt op slechts € 0,03 per kilometer. Wil je thuis zo goed als gratis opladen, wek dan zelf stroom op met zonnepanelen.

Nog even op een rij

Per kWh Volle accu Prijs per km
Thuisladen € 0,22 € 7,04 € 0,03
Openbaar laden € 0,36 € 11,52 € 0,05
Snellader € 0,60 € 19,20 € 0,08

 

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.

Terug naar nieuwsoverzicht