Op welk moment van de dag tanken?

Tanken-header

Zes euro op een volle tank

Wie de brandstofprijzen een beetje in de gaten houdt, weet dat de literprijzen de afgelopen maanden erg fluctueerden. De totale autokosten bestaan voor een groot deel uit brandstofkosten daarom is het juist fijn te weten hoe, waar en wanneer je hierop kunt besparen. Wist je dat jouw besparing, afhankelijk van je auto, al snel kan oplopen tot zes euro op een volle tank?

Hoe kan ik het voordeligst autorijden?

ALMN Private Lease heeft een aantal tips op een rijtje gezet om brandstof te besparen.

  • Laat tijdig je gas los en laat de auto in de versnelling uitrollen;
  • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling;
  • Rijd zoveel mogelijk met een regelmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling;
  • Zet de motor af bij kortere stops;
  • Maak gebruik van de in je private lease auto aanwezige toerenteller, cruise control en boordcomputer;
  • Parkeer achteruit in. Achteruitrijden zorgt sowieso al voor een groter brandstofverbruik, zéker wanneer je dit doet met een koude motor.

Van invloed op je brandstofverbruik zijn onder andere ook nog het gebruik van de airconditioning en achterruitverwarming, een dakkoffer, open ramen, te lage bandenspanning, veel gewicht en een volle tank.

Waar tank ik het goedkoopst?

Dat je langs de snelweg het meeste betaalt voor een liter brandstof is geen geheim. Gemiddeld betaal je 10 cent per liter meer. Bij een onbemande pomp betaal je het minst.

Omrijden om te besparen op je brandstofkosten heeft niet altijd zin. Je zult wel een lagere prijs aan de pomp merken maar indirect betaal je ook aan variabele kosten. Zoals de waardevermindering van je auto door de hogere kilometerstand en de kosten voor reparaties, onderhoud en banden en natuurlijk de extra brandstofkosten.

Veel verstandiger is het om vooraf al jouw route te plannen en hierlangs het goedkoopste tankstation te zoeken. Zo belast je ook niet onnodig de wegen en nóg belangrijker het milieu. Gelukkig bevinden de prijsvechters zich door heel Nederland. Vaak zijn dat onbemande pompstations van ketens als Fieten Olie, Tinq, Tango en Firezone. Welk pompstation dit voor jou is check je gemakkelijk en snel via onderstaande button:

Vind hier uw pompstation

Wanneer tank ik het goedkoopst?

Uiteraard is het belangrijk waar je tankt, alleen nog belangrijker is het wannéér je tankt. Pompstations proberen met prijswijzigingen de concurrentie te slim af te zijn en de drukte over de dag te verdelen. Als de tankstations merken dat het drukker wordt, verlagen ze de prijzen juist niet.

De meeste prijsvechters hebben naast de laagste prijs ook nog dagen waarop ze (extra) korting geven, zoals ‘Firezone Friday’ en ‘Dankjewel Dinsdag’ van Amigo. Maandag blijkt de slechtste dag om te tanken en zaterdag is het juist het meest voordelig.

Over het algemeen geldt: ’s avonds en ‘s middags tank je duurder dan in de ochtend. Kortom: tank nooit op een maandagmiddag of -avond. Onderweg naar je werk kun je beter ‘s ochtends bij een pompstation stoppen om te tanken dan in de middag. Bij 1 van de 5 tankstations wordt de literprijs van benzine en diesel gedurende de dag aangepast. Juist in de nacht en de vroege ochtend gaan de prijzen het meest naar beneden. Deze verschillen in de loop van de dag kunnen soms wel oplopen tot 10 cent per liter.

Top 5 zuinigste Private Lease auto’s

Merk | Model | Uitvoering Praktijkverbruik Private Lease prijs Looptijd/Kilometrage
1. Suzuki Celerio Comfort 1 op 18,1 € 169,- p/maand 60 mnd/ 5.000 km per jaar
2. Toyota Aygo X-Play  1 op 17,9 € 229,- p/maand 60 mnd/ 10.000 km per jaar
3. Peugeot 108 Active 1 op 17,7 € 229,- p/maand 60 mnd/ 10.000 km per jaar
4. Citroen C1 Feel 1 op 17,6 € 229,- p/maand 60 mnd/ 10.000 km per jaar
5. Kia Picanto ComfortPlusLine Navigator 1 op 17,4 € 229,- p/maand 60 mnd/ 10.000 km per jaar
Terug naar nieuwsoverzicht