Op tijd tanken belangrijk? Dit is waarom.

brandstofmeter

Rijden met een bijna lege brandstoftank, blijkt geen goed idee. Niet alleen kun je stil langs de weg komen te staan, maar het is vooral slecht voor je motor.

Je kent ze wel, of misschien ben je zelf wel zo iemand die er een sport van maakt om zo lang mogelijk door te rijden met een tank benzine of diesel. Groot gelijk zou je zeggen, want met de huidige technieken geeft een moderne auto exact aan hoever je nog kunt rijden. En zelfs al is dit nul kilometer houdt de auto het doorgaans nog wel een aantal kilometers vol.

Onhandig om diesel auto’s leeg te rijden

Handig is het echter niet. Als een oudere dieselmotor namelijk stilvalt is het niet even bijvullen en starten maar. Bij het leegrijden van een dieselauto moet na het bijvullen 15 tot 20 seconden doorgestart worden voordat de motor weer aan zal slaan. Lukt dit niet, dan moet de motor eerst ontlucht worden waarbij een expert aan te pas moet komen.

Onverstandig om benzine auto’s leeg te rijden

Ook met een benzinemotor is het onverstandig om de tank helemaal leeg te rijden. De benzine zorgt namelijk voor de koeling van de brandstofpomp. Wanneer de benzine bijna op is, zal de brandstofpomp ook lucht aanzuigen. Dit kan zorgen voor oververhitting en beschadiging.

De belangrijkste reden om op tijd te tanken is dat vuil en vettigheid uit de brandstof zich verzamelt op de bodem van de tank. Maak van leegrijden dus geen gewoonte. Net als bij wijn zit er onder in de tank bezinksel van de brandstof, maar ook andere resten. Als je het niet op tijd bijvult wordt dit residu opgeslurpt door de brandstofpomp, en dat kan voor grote schade zorgen.

Lees ook

Vanaf nu tank je altijd op tijd maar tank je ook al het goedkoopst? Hier lees je waar je het voordeligst tankt.

Terug naar nieuwsoverzicht