Veel besproken in de media: BKR-registratie & private lease

BKR-registratie private lease

Per 1 april 2022 wijzigt de registratie van private lease bij de BKR, het kredietregistratiebureau. Wat betreft deze wijziging wordt er in de media onvolledig gecommuniceerd. Open en transparante communicatie hebben wij hoog in het vaandel staan dus wij vertellen graag het complete verhaal over de gevolgen van deze wijziging.

Dat het aangaan van een financiële verplichting gevolgen heeft voor de hoogte van volgende verplichtingen, dus ook hypotheken, is logisch. Je kunt je euro tenslotte maar één keer uitgeven. Dat geldt voor alle vormen van consumentenfinanciering, zoals voor een nieuwe keuken, verbouwing en financiering van een auto. Vanaf 1 april wordt een nieuwe private leaseovereenkomst op basis van 100% van de leaseverplichting geregistreerd. Zoals de media het nu schetst geldt dit alleen voor private lease. Dat is natuurlijk onjuist.

Effect op mijn maximale hypotheek

Veel hypotheekverstrekkers rekenen al langer met 100% van de leaseverplichting. Of deze registratie wijziging effect heeft op de maximale hypotheek is dus niet met zekerheid te zeggen. Dit zal per hypotheekverstrekker verschillen.

Bescherming consument

Keurmerk Private Lease ALMN

Vereniging Eigen Huis heeft aangegeven het belangrijk te vinden dat er toezicht komt op alle leasemaatschappijen om de consument te beschermen tegen te hoge financiële verplichtingen. Wij hebben deze verantwoordelijkheid, net zoals veel andere leasemaatschappijen, zelf genomen. Ter bescherming van de consument is het Keurmerk Private Lease in het leven geroepen. Wij hebben ons aangesloten bij het Keurmerk en bieden de consument daarmee transparantie en zekerheid bij het afsluiten van een contract. Om de consument te beschermen toetsen we altijd de financiële draagkracht voordat we een contract afsluiten en een BKR-registratie maken. Onder andere hierdoor is het aantal betalingsachterstanden heel laag binnen de onder het Keurmerk Private Lease afgesloten contracten. Zeker in verhouding tot andere financiële producten. Hier zijn we natuurlijk trots op.

Wij hopen u hiermee een compleet beeld te geven van de nieuwe regeling. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met één van onze leasespecialisten.

Neem contact op
Terug naar nieuwsoverzicht